Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Ex'81 Info Activiteiten Kaartverkoop Uitslagen Spelers Topschutter Topschutter 2012/2013 Kaarten Foto's Guestbook Historiek Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Deel 10 Deel 11 Deel 12 Deel 13 Sponsors 

Deel 9

Historiek Deel-9J.Breugelmans-Secretaris Hoe meer ik terugga in de tijd, hoe meer ik mensen herinner die toch het vermelden waard zijn ! Er zijn ook figuren geweest waarvan ik het bestaan eigenlijk niet meer herinner (alhoewel), maar het zullen er niet veel zijn ! Hun verblijf bij onze ploeg zal dan doorgaans van korte duur geweest zijn !Het eerste grote succes dat Excelsior kende was in ....... ! Toen speelde er een ploeg in de schaduw van het Lierse SK stadion, nl. Kruger I ! De naam alleen al !!!! Het had iets krijgshaftigs, misschien omdat er iets Duits in de naam terug te vinden is ?? Het werd nog erger toen we er aankwamen ! Flinke, stevige, allen 1m90, flink opgefokte kempenzonen ! Wij, nietig als we waren, dachten er het onze van ! Die blikken van die kerels zegden ..... gewoon op eten ! Niet dat we slecht waren of bang, maar die gasten hadden gewoon meer gewicht in de schaal en speelden bovendien op een plein dat 1m breder was dan de grote backlijn ! Nu zou er op dat terrein niet meer mogen gespeeld worden !Een greep uit de kern van toen : Jack, Jean, Walter Wouters, Dirk Smolders, Koen Peelaers, Rudi Haeven, Eric Daem, Luc Torfs e.a.Koen Peelaers speelde eveneens vanaf het onstaan bij Excelsior en was een zuivere stofzuiger maar toch nog net iets te veel zaalvoetballer (lees : niet hard genoeg), Eric Daem was onze eerst winnaar van de fel begeerde Trofee "Meest verdienstelijke speler van het jaar", Rudi Haeven de spits van toen en Luc Torfs, de ontdekking van over 't water ! Over Eric & Luc een woordje meer !

Eric Daem was/is de braafste speler die we ooit gehad hebben (na mezelf uiteraard) ! Indertijd waren we blij dat we met elven waren, laat staan dat we reserven hadden ! Eric werkte in shiften en dat was natuurlijk een probleem voor ons ! Maar geen probleem voor den Eric ! Elke zaterdag nam hij een 1/2 dag verlof om bij ons rechtsback te komen spelen ! Het zijn er weinigen die het hem zouden na doen ! Vandaar het ontstaan van die trofee "Meest verdienstelijk ...." ! Hij was héél verdienstelijk !

Luc Torfs was een geval apart ! Waar hij vandaan kwam, ... ik weet het nog niet, maar hij woonde in Zwijndrecht !! Nu denk ik toch dat er tussen Zwijndrecht en Deurne nog een paar voetbalploegjes waren, maar neen, Luc verscheen bij ons als een prille twintiger ! Iedereen die zich kwam aanbieden was welkom, zelfs die van over 't water ! Lange haren, boots .... alles, de zaken die bij ons in' t stad al jaren gepasseerd waren ! "Al geshot, Luc ????" Antwoord : "Neen, maar wel wat Atletiek gedaan" ! Jongens, was die snel ! Hij stond linksback maar liep van de ene backlijn naar de andere ! Zelden gezien ! Het heeft maar 2 seizoenen geduurd ! Veel roken en de pintjes op zaterdag met de jongens van "den Excel" waren niet zo bevorderlijk voor zijn jong gestel ! Hij is dan maar in de goal gaan staan, wat van pas kwam want hadden geen doelman meer !

Terug naar die match !De taktiek van Kruger I bestond erin gewoon over de tegenstander heen te walsen, op pure kracht ! Het was duidelijk dat we niet veel uit onze backlijn zouden of konden komen ! Toch hadden we een goed gevoel en elke keer we eruit konden komen deden we dat op een efficiënte en snelle manier, wat toch al wat aarzeling bij de tegenstander teweeg bracht ! Na 10' was het zover, snelle counter en hup daar was Rudi, specialist trek en duwwerk, comedia del arte was hem ook niet onbekend ! 0-1 !Die gasten hunne kop vergeet ik nooit ! Dit hadden ze nog nooit meegemaakt ! Je kan je voorstellen wat wij nog moesten meemaken ! Druk van jewelste, tackels op 1/2m hoogte ! Het was keihard, maar sportief !

Je moet weten dat elke inworp van Kruger I een hoekschop was, te wijten aan dat smalle veld ! Gelukkig waren we vrij sterk in de lucht centraal in de verdediging, maar het nam niet weg dat we toch met een 1-1 de kleedkamers in gingen ! Voor ons viel dat mee !Tweede helft, zelfde beeld, alleen raakten we er minder en minder uit tot op zeker moment onze Rudi weer even 'ribbedebie' was ! Klein contact en liggen ! Vrijschoppen waren normaal voor Jean of mezelf, maar ik durfde achteraan niet weg ! Jean kon om één of andere reden niet, dus bood Dirk Smolders zich aan ! Herinner u ... 30 cm breed ???!!!! Daarvoor stond een muur kempenzonen van ongeveer 2m hoog ! Dirkje had het goed gezien, de verste hoek lag open ... aanloopje... over de grond en ja hoor ... 1-2... 10' voor tijd !Toen hebben we de krant gehaald ! Niet moeilijk ... dit was een perfecte wedstrijd ! Zo leep gespeeld ! Eén van onze beste van die tijd ! Wordt vervolgd !Excelsior '81